Rouwverwerking

therapie-venray-fanny

Rouw- en verliesbegeleiding in Venray en Boxmeer

Rouw is een normale gezonde reactie waarin verlies wordt verwerkt en herinneringen aan degenen die je verloren bent een andere betekenis krijgt. Ook eerdere verliezen worden in zo’n periode vaak herleefd.

De gevoelens hierbij zijn vaak onvoorspelbaar, soms met intens verdriet, een verdoofd gevoel en dan voel je opeens schuld. Ook het gevoel in de steek gelaten zijn en boosheid komen voor. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Dit kan niet anders; we zijn uniek in ons zijn.

Als je een dierbare verliest, zal hier eerst een besef op moeten komen. Dit is nu de realiteit dat de persoon niet meer terug zal komen. Dit besef van onomkeerbaarheid is nodig om de pijn van het gemis te kunnen voelen en dit doet pijn, heel veel pijn. 

Maar wat als je daarna de draad van het leven weer probeert op te pakken, maar het gevoel hebt dat je vastloopt? Je toch niet kunt aanvaarden dat de persoon niet meer terug komt, je voelt je verdoofd of je gaat gevoelens uit de weg gaat door te vluchten in werk of genotsmiddelen?

Of je komt niet los van het intense verdriet, het lukt je niet om het leven zonder je dierbare aan te passen?

Dan is het fijn om hier eens met iemand over te kunnen praten; gewoon praten zonder oordeel of moeten, maar jij met jouw verhaal.

Fanny van Laarhoven

Neem contact op